Zajímavosti desetiletí r. 2007


4. 5. 2007 začala oprava kříže před kostelem sv. Prokopa. Podstavec byl rozebrán a poškozený kříž odvezen do Prahy do restaurátorské dílny mistra sochaře J. Bradny. Restaurování vzácného díla financoval Olomoucký kraj, město Loštice a nejmenovaní sponsoři.

 

3. 6. 2007  byla po dlouhé době zprovozněna pro příležitostnou bohoslužbu kaple Nejsvětější Trojice v Doubravici. Opravu financovala Obec Moravičany ze zdrojů EU. Mše sv. v Doubravici se od tohoto dne, na Slavnost Nejsvětější Trojice stala pěknou tradicí.

 

28. 7. 2007 putovali naše farnosti na mariánské místo do Horní Čermné, nedaleko Lanškrouna ( poutní místo od roku 1885 ). P.Pavel celebroval mši sv. a po její skončení jsme se společně pomodlili pobožnost Křížové cesty v lipové aleji u kapliček. Cestou zpět jsme se zastavili na Hoře Matky Boží v Králíkách. Poutníky trápila cestou tropická vedra. Teploty dosahovaly až + 35C.

 

30. 7. 2007 začala oprava varhan v kostele sv. Prokopa. Blížší informace o této důležité akci najdete v článku "Královský nástroj - varhany."

 

31. 8. 2007 v rámci festivalu "Mohelnický dostavník" letos v kostele sv. Prokopa účinkoval věhlasný Spirituál Kvintet. Po skončení fantastického koncertu, kostel byl zaplněn do posledního místa, někteří seděli i na zemi, byli hudebníci pozváni k večeři na faře.

 

28. 9. 2007 na Slavnost sv. Václava doprovázel mši sv. známý zpěvák a skladatel Jiří Zmožek. Po skončení mše sv. setkání pokračovalo koncertem před plným kostelem.

 

5. 10. 2007 byla v kostele sloužena mš sv. na poděkování Bohu za pomoc při opravě varhan. Po její skončení se uskutečnil varhanní koncert. Zpívala nám Jana Kurečková, sólistka operety divadla Jiřího Myrona v Ostravě, Lenka Hniličková, sólistka pěveckého sboru Ondráš z Nového Jičína. Na B-trubku hrál David Škařupa, za varhanami seděl a hrál Petr Strakoš, absolvent konzervatoře v Ostravě, restaurátor varhan a kapelník dechové hudby ve Fryčovicích a místní varhaník Petr Holiš. Na koncertu bylo asi 120 přítomných.

 

28. 10. 2007 na státní svátek bylo v KD v Lošticích Misijní odpoledne na téma : HAITI. Jako hosté byly pozvány tři řeholní sestry vincentky z Nitry, SK. Sestra Anna Ciganpalová vyprávěla z vlastní zkušenosti, jak se žije na Haiti, v nejchudší zemi Ameriky. Sál KD byl zcela zaplněný.