DNES VYKONÁM NĚCO, DO ČEHO SE MI VŮBEC NECHCE


Kdo z nás nezakusil touhu odložit to, do čeho se mi vůbec nechce? Chtít vykonat něco, do čeho se mi nechce, o to je sotva zájem. Spíše se zdůrazňuje to, co člověka těší: Radost nikoli starost. Chtít vykonat něco, do čeho se mi vůbec nechce má jakousi pachuť staré askeze. I když si úmyslně nevyhledávám nic, do čeho se mi nechce, přece se ve všedním dnu najde něco, co mi připraví více starostí než radostí. Jsou to všední věci, každodenní povinnosti, banální záležitosti běžného života. Vlastně už dávno jsem chtěl něco opláchnout, uklidit, obstarat nebo vyřídit, něco připravit nebo dodělat. Ještě jsem nevykonal slíbenou návštěvu. Odložený termín se přibližuje. Cítím, jak málo mám do toho chuti.

Odborníci v denním plánovaní radí, aby si člověk udělal seznam toho, co ho v nejbližší době pravděpodobně čeká. Na tomto seznamu si podle pořadí určím, co chci vykonat napřed a co později. Je dobré pustit se nejdříve do toho nepříjemného. Když je to vyřízeno, získám volný čas. Zůstane-li to však nevyřízeno, skličuje mě to dál a může to vyžadovat více času než je nutno a ukrádat mi z volného času, který mám na jiné věci.

Další zkušenost máme z toho, když je něco „proti srsti“, když něco zkříží mé plány. Všechno ve mně vře, jako voda v hrnci. Je-li někdo při mně, tak nejednou dostane „plný zásah.“ Není-li kdo při mně, lehce se může stát, že si vyliji zlost na někom, kdo s tím nemá nic společného. Odreagovávám se nepřiměřeně a nespravedlivě. Lepší by bylo zlost v sobě zadržet, nechat věci doznít, být chvilku zticha…Mnohý problém se vyřeší snadněji, když si jej ponechám nejdříve pro sebe, prostě ho hned „nevytroubím.“

Vždy je důležité najít pravou míru. Jednou bude správnější, když se vypovídám, jindy bude lepší, když se do sebe zaposlouchám…

Přeji nám všem sílu k pravdivému pohledu na věci a události kolem nás. Zkusme v průběhu tohoto měsíce udělat to, co se nám nechce, co na nás již dlouho čeká. Věřím, že mnohé věci se pohnou dopředu, dořeší a zjednoduší tak náš až příliš komplikovaný život! Jdu do toho s vámi!

 

Objektiv Mohelnice 7/2013

Pavel Kavec