100 let od potopení Titaniku ( 15. 4. 1912 – 15. 4. 2012 )


Dva mladí lidé se opírají o zábradlí luxusní lodi a něžně se objímají. Nedávno se vzali a svatební cestu prožívají na zámořské lodi. Spřádají krásné sny do budoucnosti. Novomanžel: “V práci se mi rýsuje slibná kariéra. Brzy si budeme moci dovolit koupit dům. Pak si založím svou vlastní firmu. Budeme šťastní, uvidíš...” Manželka naváže na jeho slova: “Určitě, a naše děti budou chodit do těch nejlepších škol a budou mít krásné dětství!” Políbí se a odcházejí do kajuty. Na stěně hlavní paluby visí záchranný kruh se jménem lodi: TITANIK.
Luxusní parník postavili dělníci irském Belfastu. Po jeho postavení se ptal reportér šéfkonstruktéra Thomase Andrewse: “Jak je loď bezpečná?” Ten s ironií odpověděl: “Ani Bůh jej nemůže potopit.” Na svou první a bohužel taky poslední plavbu se parník vydal z anglického přístavu Southampton do New Yorku 10. dubna 1912 pod velením kapitána Edwarda Smitha. Na palubě bylo naloděno přes 1.300 cestujících. S posádkou tam bylo až 2.223 lidí. 14. dubna ve 23.40 se parník srazil s ledovcem. Po necelých třech hodinách, nad ránem 15.4. 1912 v 02.30 klesl ke dnu. V chladných vodách Atlantiku zahynulo 1517 cestujících a členů posádky. Příčinou vysokého počtu obětí (až 2/3) byl zejména nedostatek záchranných člunů a špatná organizace záchranných prací. Vrak dodnes leží ve vodách Severního Atlantiku asi 4 km pod hladinou. Poslední žijící osobou, která byla přítomna na palubě Titaniku ( coby devítitýdenní kojenec) byla paní Milvina Dean. Zemřela 31.5.2009 v anglickém Hamsphiru ve věku 97 let.
K zamyšlení: Lidské selhání způsobilo zkázu Titaniku. Ano, někdy stačí málo a neštěstí různého druhu je na světě! Letošní výročí tragické události z 15. dubna 1912 – 100 let poté – připadá na neděli Božího milosrdenství. Díky Bohu, že naše častá selhání nekončí definitivně v moři beznaděje. Bůh nám podává “záchrannou vestu”, která nás zachrání před utonutím. Je ní nepochopitelné Boží milosrdenství. Díky, Pane! Kéž ti důvěřujeme!
P. Pavel Kavec, CM, kaplan loštický (Farní informace děkanátu Zábřeh, 15. 4. 2012)