PĚKNOU DOVOLENOU!


V dřívějších dobách se říkalo: Když Pán Bůh stvořil čas, tak ho stvořil mnoho. Jak bychom si přáli, aby čas plynul klidně, abychom se nehonili. Často naříkáme: Nemám čas! Přibylo starostí i zábav, žijeme ve stálém shonu a stresu. To podrývá duševní i tělesné zdraví, narušuje vzájemné vztahy. Ani stroj nemůže běžet bez přestáni. Potřebuje vypnout, promazat, opotřebované součástky vyměnit, jinak se stroj zničí.

Velký vychovatel mládeže sv. Jan Bosco (1815-1888) pracoval naplno a nepopřál si odpočinku. Byl jako svíce, která rychle hoří a brzo shoří. Když lékař, univerzitní profesor, zkoumal jeho zdravotní stav, vyjádřil se takto: „Vaše tělo se podobá obnošenému šatu, v němž se ustavičně chodilo, ve svátek i ve všední den. Ten šat není možné už opravit. Jedinou záchranou, abyste ještě nějakou dobu držel, je pověsit šaty do skříně.. Chci tím říci, že hlavním lékem pro vás je odpočinout si. Orgány máte zdravé ale jste úplně vysílen.“ Světec s úsměvem prohodil: „Pane doktore, to je jediný lék, kterého nemohu užívat. Mám tolik práce!“ Brzy na to světec zemřel. Nepopřál si odpočinku.

Každý rok máme na dva tři týdny vypnout od pravidelné práce, změnit prostředí. Prospěje to našemu zdraví. Dovolená je krásná. Kdo má dobré nohy ať cestuje do hor. Vystoupí na vrchol a může s chutí hledět do tajemných dálek. Snad se letos vydaří i houbařská sezona a my houbaři se budeme vracet domů s plnými sběráčky. Jiný se uloží na písčité pláži, bude poslouchat hučení moře, dýchat zdravý mořský vzduch a relaxovat ve vlnách azurového moře. Můžete putovat na poutní místa, poznávat krásná zákoutí naší vlasti. Doporučuji ochutnat regionální speciality, inspirovat se gastronomii. Zjistíte, že jídlo není jenom řízek s bramborovým salátem, vepřo-zelo-knedlo, či svíčková nebo guláš s knedlíkem.

Ale dovolená přináší se sebou i některá nebezpečí. Zapomenout na obvyklé práce můžeme, ale neměli bychom zapomenout na svůj duchovní život. V zahraničí nejsme anonymní lidé. Svým chováním děláme čest nebo ostudu svému národu. Nehazardujme se svým životem ani se životem druhých. Kolik lidí se každoročně nevrátí z dovolené ke svým blízkým.

Pamatujme, že opatrnost není zbabělost a hazard není odvaha.

O dovolené nebo v lázních začíná si někdo nedovolenou známost. Vyhodí pak mnoho peněz, věc se dlouho neutají a výsledkem může být rozbita rodina.

Jiným pokušením o dovolené bývá lehkomyslné utrácení peněz, které se jinak těžce vydělávají. Turisté tradičně nakupují suvenýry, které pak velice rychle zapadnou prachem v přecpané vitríně obýváku. Maličkost určitě potěší ty, které máme rádi. Největším dárkem budete stejně vy sami: odpočinuti, zdraví a zase doma. Tak všem, pěknou dovolenou!

Pavel Kavec (Objektiv Mohelnice  7/2012)